Skip to content

Focus op hoe je jezelf ER NA wil voelen

Je kunt je afvragen wat het is waar je een verlangen naar hebt.
Innerlijke rust?
Het gevoel dat je zinvol bezig bent?
Dat je je talent vindt en dat aan het ontplooien bent?
Een gevoel van vervulling?
Verbinding met jezelf en van daaruit verbinding met anderen?
Liefdevolle relaties met anderen?
Vitaliteit?
Gezondheid?
Maatschappelijk- / milieu- / dieren- / klimaat- bewust zijn?
Moedig doorgaan ondanks eventuele angsten?
Kunnen aanboren van je eigen kracht?
Zingeving?

Als er hier één van uitspringt en je realiseert je dat dit voor jou nog geen werkelijkheid is, dan kun je stappen overwegen die bijdragen aan vervulling van dit verlangen.

Voorbeeld
Zo'n 12 jaar geleden was ik in India. We waren aan de wandel door een gemoedelijk wijkje en opeens werd mijn aandacht getrokken. Een drietal mannen was bezig met een gasbrander en weet je wat ze aan doen waren? Van biggetjes waren ze de haren van hun vel aan het branden. Aan de kant lag een groter varken - hun moeder misschien - en zij was nog niet dood. Aan alle 4 de pootjes gebonden lag ze op haar zij. Haar bovenliggende oog boorde zich in de mijne en ik voel nog haar blinde paniek. Ik wilde iets voor haar doen, haar redden van deze marteldood, maar in een flits besefte ik dat dit onbegonnen werk was.
Op hetzelfde moment heb ik haar beloofd dat ik geen vlees meer zou eten, dat dat was waar haar dood tenminste toe zou leiden.

Zo goed mogelijk heb ik woord gehouden hoewel dat niet altijd makkelijk was.
Maar met mijn belofte voor ogen kon ik allerlei verleidingen beter weerstaan, met sporadisch een uitzondering.
Ik was dus niet zo bezig met wat ik niet meer 'mocht' of met een strijd tegen mijn zin-in-vlees behoefte, maar werd ik geleid door wat ik ooit aan een varkentje in India had beloofd. Deze belofte werd een focus waar ik me door liet leiden.
Bijkomend voordeel van geen vlees eten is dat ik hierdoor ook geen toxische stoffen binnenkrijg die zich de afgelopen jaren in ijltempo in vlees en vis aan het ophopen zijn.
Ik zou voor een minimale vlees- en visconsumptie dus ook kunnen focussen op mijn gezondheid en dat voor ogen houden bij mijn voedselkeuze.
Als ik me voorhoud dat ik klachtenvrij door het leven wil gaan, dan hoef ik niet langer te strijden omdat ik geen vlees of vis zou mogen - dan wordt dit een bewuste en positieve keuze.
Een extra stap die ik moet nemen met mijn vitaliteit en gezondheid voor ogen, is uitzoeken welk voedsel ik dan wél wil eten en waar ik dat het beste kan kopen.

Al met al beleef ik er genoegen aan om mijn focus gericht te houden op mijn belofte aan het Indiase varkentje en op mijn gezondheid.
Hierdoor ervaar ik de stappen die ik zet niet als een strijd tegen iets, maar als het gaan van een pad waar ik bewust voor kies.

Ik ben je graag van dienst als je op zoek bent naar focus en richting voor jouw pad!
Hartelijke groet,
Anja Verheijen