Skip to content

Wie ben ik

Anja Verheijen
De naam van mijn moeder is Ans en die van mijn vader Jan.
Ver voor mijn geboorte had mijn moeder bedacht dat als ze een dochter zou krijgen ze die An(s)Ja(n) - Anja - zou noemen. Ze heeft mijn naam dus zelf bedacht, om er pas later achter te komen dat die allang bestond.
Mijn naam is Anja Verheijen en ik ben in stuitlig geboren op 21 februari 1955.
Mijn moeder vertelt daarover dat ik helemaal paars was en geen slecht figuur zou hebben geslagen op het carnaval dat toen gaande was.
Om te voorkomen dat ik op deze plek een boek schrijf, zal ik me verder beperken tot de relevante dingen die ik in mijn leven aan opleiding en werk heb gedaan.

Lagere school / Middelbare school / Fysiotherapie
Ik ben nog net van de lichting die de 'lagere school' heeft gedaan en daarna, net voor de Mammoetwet uit, de middelbare school.
Met dat diploma op zak ben ik de academie voor fysiotherapie in Bloemendaal gaan doen. Ik kreeg daar les van een docent die verschillende praktijken had en die afdelingen voor fysiotherapie bemande en hij heeft me gevraagd voor hem te komen werken.

Werkzaam als fysiotherapeute 1976 - 1989
Tot heden als docente Autogene Training

Zo gezegd, zo gedaan en voor ik het wist was ik in 1976 op mijn 21e hoofd van een afdeling fysiotherapie in een verpleeghuis in Vinkeveen en werkte ik 's middags in een van zijn praktijken.
Ik merkte al snel dat mijn kracht lag in werken met mensen met psychosomatische klachten. Pas jaren later zou dat een aparte richting binnen de fysiotherapie worden, maar ik werd er al van nature door aangetrokken.
In 1980 werd ik zwanger van mijn eerste kind en naar goed gebruik - ahum - stopte ik met werken voor deze praktijkhouder.
In mijn kraamtijd kwam er een studiegenote op bezoek die zelf zwanger bleek en zij vroeg me voor haar waar te nemen tijdens háár zwangerschapsverlof.
Met baby mee heb ik toen een aantal maanden gewerkt in een dagverblijf voor verstandelijk beperkten. Er speelden daar vrolijke en ook verdrietige dingen die ik me nog steeds herinner.
In de tussentijd werd ik benaderd door een oud collega die een praktijk ging beginnen of ik bij hem wilde komen werken. Zelf was hij gespecialiseerd in sportfysiotherapie en handletsel en hij wilde mij graag voor de meer psychosomatische problemen.
Tot 1989 ben ik bij hem gebleven en ik heb menig mens van bijvoorbeeld hoofdpijn of rugklachten bevrijd door ook aandacht te hebben voor de psychische component.

Werkzaam in Klimop vanaf 1990
In 1990 ben ik met mijn gezin deel uit gaan maken van het nieuw gebouwde centrum voor natuurlijke leef- en geneeswijzen Klimop en gaf daar vele malen de 10-avond lange cursus Autogene Training. Ik was daar als fysiotherapeute in 1989 toe opgeleid in het toenmalige EG - het Elisabeth Gasthuis - in Haarlem.
Autogene Training
Autogene Training (AT) is een vorm van objectgebonden meditatie, waarbij het object het eigen lichaam is. AT leidt op een gestructureerde manier tot ontspanning van lichaam en geest. Door bijvoorbeeld de aandacht te richten op het zwaar worden van armen en benen, ontspannen de spieren en komen de gedachten tot rust. Doordat het lichaam zich ontspant wordt het gevoel van welbevinden verhoogd en door het tot rust komen van de gedachten, ontstaat er ruimte om meer in het moment te Zijn.

Universiteit voor Humanistiek 1989 - 1995 / Gesprekspartner bij Levensvragen
Na ruim 12 jaar werkzaam geweest te zijn als fysiotherapeute voelde ik in 1989 een sterke behoefte mijn beroepsleven een andere wending te geven.
Mijn focus kwam meer te liggen op de interesse die ik had in het levensverhaal van mensen en vanuit deze interesse kwam ik in 1989 terecht bij de vers opgerichte universiteit voor humanistiek in Utrecht. Daar heb ik 6 jaar een geweldige tijd gehad. Ik ging ook steeds meer toepassen in mijn eigen praktijk in Klimop en gaf naast de cursussen Autogene Training bijvoorbeeld ook cursussen Levensloop.
Ik werd  gesprekspartner bij levensvragen.
Na training hierin gebruikte ik af en toe het duiden van tekeningen of dromen en ik was af en toe spreekster bij uitvaarten. Door dit te doen raakte ik steeds meer bedreven in het in korte tijd helder krijgen van het levensverhaal - in dit geval van een overledene.
Het was wel een probleem dat geen van de andere werkvelden binnen het humanistisch raadswerk me echt aantrok en toen mijn stage bij een andere vrijgevestigde humanistisch geestelijk raadsvrouw erop zat, wist ik niet goed wat ik als tweede stage zou doen. Totdat mijn mentor me vroeg of het werkveld Justitie niet iets voor me was. Daar had ik me niet eerder in verdiept, maar toen hij dat opperde resoneerde het gelijk. Ik deed een verkennend onderzoek en was enthousiast.

Werkzaam bij Justitie Scheveningen 1994 - najaar 2001
In eigen praktijk tot heden

Een jaar lang ging ik in 1994 als stage twee keer in de week naar het huis van bewaring in Scheveningen, waarna mijn begeleidster daar me vroeg of ik er voor voelde om er vast te gaan werken.
Bij het sollicitatiegesprek bleek echter dat er door een interne verhuizing geen vacature was voor een humanistisch geestelijk raadsvrouw in het huis van bewaring, maar wel één voor de beveiligde afdeling van de gevangenis met mannelijke gedetineerden veroordeeld voor heftige delicten. 
Na mijn stage heb ik hier van 1995 tot najaar 2001 gewerkt en het leven van alle kanten horen beschrijven en menigmaal het surplus van de ontmoeting ervaren.
Het werk in mijn praktijk ging ondertussen gewoon door en ik ben zelfs nog een periode geestelijk raadsvrouw geweest in een verzorgingshuis en op afroep in een psychiatrische kliniek.
Het werd te veel en op mijn eigen praktijk na heb ik al mijn werk neergelegd om me opnieuw te bezinnen.

The Work of Byron Katie vanaf 2002
In 2002 kwam de 10-daagse school for The Work of Byron Katie op mijn pad en weer kreeg mijn leven een nieuwe focus.
The Work is een gestructureerd proces van onderzoek met 4 basisvragen en daarnaast omkeringen. Het leert je om gedachten die stress veroorzaken te herkennen en te onderzoeken. Het is een manier om te begrijpen waarom je stress ervaart, om die oorzaak van je problemen helder tegemoet te treden, te ontmantelen en daarna ten goede te keren.
Vanaf 2002 heb ik menig mens door dit bevrijdende gedachteonderzoek geloodst en geholpen de krachtgevende omkeringen te vinden.

Waarneming 2008 als humanistisch geestelijk raadsvrouw in het huis van bewaring in Zwaag (ook wel 'de glasbak' genoemd)

Verhuizing van mijn Praktijk voor Levensvragen en Ontstressing in 2014
Inspiratiebronnen en cursussen
In 2014 heb ik mijn Praktijk voor Levensvragen en Ontstressing binnen Haarlem verhuisd naar een  plek aan het Spaarne.
Ik heb mezelf geoefend in het doen van de door Joop Korthuis ontwikkelde PMA - Progressive Mental Alignment dat raakvlakken heeft met mij al bekende werkwijzen.
Ik ben erg enthousiast over het werk van Bruce Lipton en ik heb training gevolgd bij Dr. Joe Dispenza die het aanbrengen van Focus tot (levens-)kunst heeft verheven.
Door hem kwam ik op het idee om te gaan werken met collages.
Ik ontwikkelde de cursus Hechtingsherstel en de cursus Vervullend Levensplan en in 2018 de Focusgesprekken waarin alles is samengebald tot één dag.

Nisandeh Neta
Als laatste ben ik met terugwerkende kracht geïnspireerd door Nisandeh Neta bij wie ik in 2012 een zogenoemde Business Bootcamp volgde en waarvan ik de stof nu pas aan het implementeren ben...
Ik heb er juli 2018 zelfs een handleiding over geschreven met de titel Breng je Bedrijf tot Bloei. En dan moet ik het natuurlijk ook zelf doen he?! Walk your talk.
Deze website met de woorden die je nu leest is hier één van de resultaten van...

Nieuwe verhuizing van mijn PRAKTIJK met nadruk op 1-daglange sessies FOCUSGESPREKKEN (vallend onder Praktijk voor Levensvragen en Ontstressing) eind 2023 naar de Kruidenbuurt (2034) in Haarlem

AANBEVELINGEN
Hieronder volgt een letterlijke 'aanbeveling' die ik kreeg, die verwoordt wat je ook bij mijn nieuw ontwikkelde, gecomprimeerde FOCUSGESPREKKEN zou kunnen ervaren.
"Anja is een gesprekspartner die je kan helpen met ieder onderwerp, probleem of dilemma. Zij bezit het vermogen om binnen no-time naar de kern van het probleem te gaan.
In haar sessies bombardeert ze je niet met de grote hoeveelheid kennis die ze in al haar opleidingen heeft verworven; haar methode van vragen stellen stelt je in staat om zelf de antwoorden te vinden, die je daardoor op een diep niveau ervaart. Daar waar je muurvast zat, ontstaat nu onverwacht ruimte. Van daaruit is vaak ineens een heel andere kijk op het onderwerp mogelijk, wat heel bevrijdend werkt.
Wat ik ook heel prettig vind is dat Anja heel creatief is bij het omzetten van de gevonden resultaten naar de praktijk: door samen met jou een heleboel praktische ideeën in kaart te brengen (waar je zelf niet aan gedacht zou hebben), kun je van de resultaten van de sessie nog meer effect ervaren."

Update na een FOCUSGESPREK van zes uur
"Hoi Anja,
Ik wilde je graag laten weten dat ons gesprek van 2 maanden geleden voor mij, ik kan wel zeggen, levensveranderend is geweest in positieve zin!
Het heeft mij als individueel persoon mogen redden en daar wil ik je heel erg voor bedanken!"

 

Contact