Skip to content

Focus bij verhuizen van groot naar klein

De laatste weken gebeurt het overal om me heen: om welke reden dan ook moeten mensen hun oude woning verlaten en een kleinere betrekken.

Spullen, spullen, spullen
Het is een typisch verschijnsel dat we in de loop der jaren een hoeveelheid spullen verzamelen die in verhouding staat met de ruimte in huis.
Hoe groter het huis, hoe meer spullen.
We zwichten eerder voor het bewaren van dingen voor 'je weet maar nooit' als we bijvoorbeeld een zolder hebben of een niet langer gebruikte kamer.
En dan komt er een moment dat we de knoop doorhakken om in de nabije toekomst te verhuizen naar een kleiner huis.

Hoe pak je dat aan - verhuizen naar kleiner?
Sinds een aantal jaar is er een opruimgoeroe actief die verschillende boeken op haar naam heeft. Ze komt uit Japan en haar naam is Marie Kondo.
Zij raadt aan om alleen die dingen te bewaren waar je blij van wordt, die je vreugde geven. Als je dat hebt uitgezocht, biedt zij een manier van opruimen en opbergen waardoor we voorgoed van onze overmaat aan spullen bevrijd zijn en het in huis gezellig en opgeruimd blijft.
Bij verhuizen schuilt hier nu net het probleem: we hebben in de loop der jaren zovéél dingen verzameld waar we blij van worden en waar een herinnering aan vast zit dat we het wel allemaal zouden willen meenemen - OF...

Het andere uiterste
Het andere uiterste is dat we juist in de overmoedige bui schieten om dan maar 'alles' weg te doen, omdat we weten dat het nieuwe huis kleiner gaat zijn.
En als we dat zo rigoureus doen, dan kunnen we later weer spijt krijgen als haren op ons hoofd...
Hoe kunnen we dit nu aanpakken?

Focus is de remedie
Waar zouden we dan op kunnen focussen?
Op uitzoeken wat we willen meenemen of juist op uitzoeken wat we kunnen wegdoen?
Als het nu eens geen van beide is, maar dat er nog een derde mogelijkheid is.
We kunnen ons gaan richten op wat we in onze nieuwe woning willen gaan ervaren.
Willen we oude spullen bewaren omdat daar herinneringen aan vast zitten aan een voorbije tijd of willen we creëren dat we nieuwe dingen meemaken?
Wat willen we in de nieuwe woning doen?
Wat zijn onze hobby's - wat doen we het liefst?
Welk soort boeken willen we daadwerkelijk gaan lezen.
Willen we achter de computer werken? 
Willen we mensen te gast hebben of zien we die liever buitenshuis?
Willen we in huis groepjes mensen / (klein)kinderen kunnen ontvangen of doen we dat liever bij de betreffende mensen thuis?
Willen we regelmatig vrienden of familie te logeren hebben, of laten we die in het eventueel spaarzame geval in een B&B overnachten?
Willen we voor meerdere mensen koken of laten we dan wat komen?

In het nieuwe huis
Hoeveel tijd zijn we van plan door te gaan brengen in ons nieuwe huis en hoe gaat de interieurverzorging zich daartoe verhouden?
Willen we reizen / lange wandelingen maken / kunst, cultuur en films beleven / steden bezoeken / contacten buitenshuis aanhalen / in de bibliotheek de krant lezen / cursussen doen?
Hoe willen we dat het er in ons nieuwe huis uit gaat zien?
Minimalistisch? Leeg? Wit? Niets aan de wanden? Onderhoudsarm?
'Gezellig'? Kleurrijk? Voorwerpen van reizen uitgestald? Foto's? Planten? Huisdieren?
(Terras)tuin? (Nog te lezen) boeken? Kranten?

Plattegrond
Als we al weten waar we komen te wonen, kunnen we de plattegrond van het huis bestuderen en daar alvast naar onze wens op gaan inkleuren.
Voor de één zal het zijn een kleine eettafel en voor de ander juist een heel grote.
Voor de één een paar pannetjes en één kookboek en voor de ander juist veel.
Degene met de kleine eettafel wil misschien een grote boekenkast met boeken waarvan het een fijn vooruitzicht is die te gaan lezen en de ander hoeft wellicht geen boek in huis te houden.
De één is wellicht te vaak van huis om planten of huisdieren te hebben en voor de ander zijn die nu juist een liefhebberij.
We kunnen onderzoeken waar onze reële prioriteiten liggen en daarmee de plattegrond gaan invullen.

Gedachte-experiment
Om een nog scherpere focus te krijgen op wat we nu werkelijk willen, kunnen we ons voorstellen dat we in zo'n schattig 'tiny house' - zoek maar eens op - gaan wonen. Wat zouden we dan echt willen meenemen?
Of dat we genoodzaakt zijn om ons huis binnen een uur te verlaten zonder nog terug te kunnen komen. Wat zouden we dan meenemen?
Geleidelijk zal zich steeds meer aftekenen wat we van belang vinden in ons nieuwe huis.

Overbrugging
Als het mogelijk is en we een periode hebben met twee huizen, kunnen we vast ons nieuwe huis naar onze zin inrichten.
Wat is ons budget? Wat hebben we nog nodig? Kunnen we iets uit het oude huis daarvoor vermaken? Kunnen we het anders in een Kringloopwinkel vinden? Kunnen we het zelf maken met een beetje van onszelf en een beetje van Ikea? Welke hulp moeten we nog inschakelen?

Voordeel van het hebben van focus
Als we het verhuis-proces zich volgens deze lijnen laten ontvouwen, wordt vanzelf duidelijk wat er weg kan. We hoeven alleen te houden wat werkelijk van waarde is en wat past bij onze toekomstige ervaring van fijn en vervullend wonen...

Toch twijfel?
In geval van twijfel kunnen we ervoor kiezen om voor een afgebakende periode een opslag te huren. Als we in die periode niet naar de opgeslagen spullen talen, kunnen ze alsnog weg.
Doordat deze procedure zo bewust is verlopen, weten we waarom we de spullen hebben weggedaan. Het is een bewuste en gedocumenteerde keuze geweest en het beste wat binnen de gegeven omstandigheden mogelijk was.
Als we ons dit voor ogen houden, hoeven we nooit spijt te hebben.
Er was een reden voor en nu is het zoals het is.

Veel plezier
Vandaag is het vertrekpunt van de rest van ons leven - we kunnen altijd weer veranderingen aanbrengen.
Veel focus en creatief woonplezier!