Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


Foto
Deze foto heb ik gemaakt van een boek (2018) dat ik nu aan het bestuderen ben. Het staat bomvol belangrijke informatie.

Citaat
Om een voorbeeld te geven heb ik een stukje vertaald dat ik las op bladzijde 151 Alle cursivering is van mij (AV)

"(...) De fase die vooraf gaat aan hechting - de eerste zes weken van ons leven - is de tijd dat we het meest kwetsbaar zijn voor de lange-termijn gevolgen van ontwikkelingsproblemen.
(...) Tijdens de eerste zes maanden van ons leven zijn we bijzonder kwetsbaar voor gebeurtenissen die onze fysiologie op de proef stellen, omdat onze ventrale nervus vagus nog geen volledige myelineschede heeft, wat onze afhankelijkheid van onze verzorgers versterkt wat betreft het onszelf kunnen reguleren.
Deze eerste weken en maanden van ons leven vormen de tijd waarin we als zuigeling zouden moeten beginnen een gevoel van veiligheid en verbinding te ontwikkelen. Een kind in deze allereerste periode van het leven is kwetsbaar en afhankelijk van het vermogen van de verzorger om verbinding te maken en te voorzien in de allereerste behoeften van het kind. Als de verzorger zelf het vermogen mist om te koesteren en contact te maken, zal het kind een verminderde toegang krijgen tot co-regulering, zodat waarschijnlijk een vroege impliciete mal wordt aangelegd waarin een gevoel van veiligheid ontbreekt of onbetrouwbaar is. Later in het leven kan er wel een zekere vorm van reparatie optreden, maar de basismal kan aanwezig blijven op een manier die invloed heeft op het verhaal dat we later over onszelf kunnen vertellen.
De non-verbale geheugenperiode kan duren totdat we drie jaar zijn waardoor het normaal voor ons is om erg weinig expliciete herinneringen te hebben aan deze vroege jaren.
Voor sommigen, vooral voor diegenen die vroeg trauma hebben ervaren, is er gewoonweg geen expliciete herinnering aan wat voor jeugdervaring dan ook. Het lijkt alsof we als een volwassene op deze planeet zijn gedropt met maar weinig bewustzijn van een jeugd, behalve misschien een gevoel van grote lijnen of gegeneraliseerde gevoelens zoals angst of eenzaamheid." (Tot zover de door mij vertaalde passage)

Focusgesprek
Uit het voorgaande blijkt dat het belangrijk is goed aandacht te hebben als iemand vertelt over zijn of haar leven, vooral als diegene tobt met onverklaarbare fysieke of psychische klachten.
Het kan zijn dat vroegkinderlijk trauma aan die onbegrepen klachten ten grondslag ligt, iets wat niet vanzelfsprekend wordt opgehaald uit het geheugen.
Dan is het zaak om hier aandacht aan te besteden en niet alleen om aan ontstane symptomen zoals hoge bloeddruk, migraine, fibromyalgie of depressie, burn-out,  eenzaamheid, onderhuidse woede of uitzichtloosheid te werken.
In een focusgesprek besteden we hier zeker aandacht aan, onderzoeken en ontmantelen we ontstane stressvolle overtuigingen en richten we onze blik vrijer op de toekomst.
Er is hoop!

#vroegkinderlijktrauma, #stephenporges, #porges, #eenzaamheid, #geheugen, #slechtgeheugen, #onverklaarbareklachten, #onbegrepenklachten, #levensverhaal, #focusgesprek, #verlichting, #hoop